Thursday, May 21, 2015

PROJEK MRT AKU (FASA DUA)

Agak busy dengan keluarga, kerja dan bemacam lagi. Tak perasan dah sebulan tak memblogging. Tapi projek MRT pelan-pelan jalan. Yang terbaru, dah sampai semua keretapi aku. Semua Japan base punya keretapi.

Yang biru tu AE03 Skyliner. Yang ini sepatutnya untuk bullet train jarak jauh. Mostly untuk pusing satu Johorla nanti. Yang putihtu Oadakyu Super Express 50000. Nie mostly nanti mungkin untuk kegunaan lingkaran bandar. Tengok keadaan dan keperluan.


Dan yes untuk sistem dalam bandar dah hampir siap dah. Tinggal inspection DOSH dan sikit modification sikit aje. Kat lingkaran bandartu dah ada 3 stesen hentian keretapi. Yang keretapi biru tu kat stesen luar untuk perjalannan seluruh johor. Dekat-dekat stesyennie so senangla para penumpang nak tukar keretapi. Tinggal siapkan stesen dan parking yang cukupla.Pembangunan prasarana lain seperti hospital, balai polis, kediaman insyallah akan depercepatkan bergantung peruntukan budget tahunnie.


Nie masa proses pembinaan.Agak celaru dan sibukla. Tapi semua berjalan lancar walaupun banyak piling, konkrit terpaksa banya kali dipindahkan ke tempat yang lebih sesuai.


Untuk  laluan seluruh Johor baru sampai Kulai aje. Kena siapakn lingkaran bandar dahulu. Dalam perancangan malam raya linkaran bandar akan beroperasi sepenuhnya dan laingkaran Johor dijadualkan akan bergerak untuk sehala dulu ubtuk para penumpang pulan ke kampung.


Walaupun hujan lebat semalam, Ujian landasan semalam berjalan lancar semalam. Semua landasan dan jambatan kukuh dan tiada yang tergelincir. Untuk linkaran bandar, semua keretapi hanya di set ke kelajuan biasa sahaja.Tak test lagi bullet train punya kelajuan. Emergency respon team takde. Tengoktu balai kosong. Ada monitor kerja kat seksyen linkaran Johor.


Agak nice tengok keretapi lalu sebelah-sebelah tanpa sebarang perlanggaran berlaku.

video

Harap-harap raya dah boleh ambik penumpang pergi beraya.